Inženýrské sítě

Inženýrské sítě jsou souborem infrastrukturních prvků k dopravě, distribuci a využívání zdrojů, vody, tepla elektrického proudu, plynu a odpadní vody.

Voda

Rozvod vody je systém potrubí a zařízení sloužící k distribuci vody z hlavní vodovodní sítě do celého domu. Zahrnuje přívodní potrubí z vodního řádu do domu, rozvody vody do místností a spotřebičů a také do ohřívače vody pro zajištění teplé vody. Rozvod vody v domě je důležitý pro správné fungování domácnosti a pohodlí obyvatel. Proto je důležité mít tento systém správně nainstalovaný a pravidelně udržovaný, aby nedocházelo k poruchám nebo k úniku vody. 

Konstrukce rozvodů vody z plastových trubek je v současnosti nejlepší možnou volbou. Oproti ostatním materiálům se v nich množí výrazně méně bakterií, jsou levnější a snadněji se instalují. Pro vnější rozvody vody se nejvíce využívá PE 100 (studená voda pod 20 ⁰C) a PE 100 RC (varianta se zvýšenou odolností proti mechanickému poškození, vhodná pro vnější rozvody). Pro vnitřní rozvody vody v plastu se aktuálně doporučuje PP-R, nebo jeho vylepšená alternativa PP-RCT.

Kanalizace

Rozvod kanalizace v domě je důležitým prvkem, který zajišťuje odvod odpadních vod z domu do veřejné kanalizace nebo čistírny.
V domovní kanalizaci se rozlišuje potrubí na odtokové, připojovací, odpadní (svislé), větrací (odvětrávací) a svodné (ležaté). Tato potrubí se od sebe liší umístěním, průměrem trubek a tvarovek a také používaným materiálem. Pro potrubí mechanicky nezatížené se používají trubky s označením HT. Trubky uložené v zemi, mechanicky zatížené, musí být k tomu přizpůsobené z výroby. Tyto trubky se označují KG.

Připojovací potrubí vede od zařizovacích předmětů do odpadního (svislého) potrubí. Odpadní potrubí prochází svisle po výšce budovy a v úrovni nejnižšího podlaží přechází do potrubí svodného (ležatého). Svodné potrubí bývá nejčastěji uloženo do výkopu pod podlahou nejnižšího podlaží, a to v hloubce minimálně 30 cm pod podlahou, aby bylo chráněno před mechanickým poškozením. Svodné potrubí může být také zavěšeno pod stropem nejnižšího podlaží. Nad odpadním potrubím navazuje větrací potrubí, vyvedené nad střechu objektu.

Elektrické rozvody

Rozvod elektřiny je systém přenosu elektrické energie od výrobců ke spotřebitelům. Rozvod elektřiny začíná v elektrárnách a vede elektro-rozvodnou sítí do velkých rozvoden. Zde je pomocí transformátorů převáděna na různě vysoká provozní napětí a poté dále putuje k jednotlivým odběratelům. Abyste mohli v domě elektřinu využívat, je třeba mít zřízenou přípojku, a to prostřednictvím některé z distribučních společností. Místem připojení domu k rozvodu elektřiny je přípojková skříň s pojistkami, která zamezuje přenosu zkratových proudů od odběratele do distribuční sítě.

Při projektování budov musí být pamatováno na stavební úpravy, nutné pro hospodárné provedení elektrických rozvodů a elektronických komunikací. Stavební konstrukce musí umožnit provedení elektrických rozvodů a umístění vývodů v místech, kde tyto rozvody a vývody jsou z hlediska provozu nutné.

Vedení se zásadně ukládají jako skrytá. Pouze v nebytových prostorách a při dodatečné montáži je možno vedení ukládat na povrchu. Dodatečné uložení vedení do elektroinstalačních kanálů (lišt) určených pro použití v bytové a občanské výstavbě lze považovat za skrytě uložené vedení. Při návrhu vnitřních rozvodů je třeba zajistit i vnitřní ochranu před bleskem.

Klimatizace

Klimatizace je zařízení, které vzduch nevyměňuje, ale slouží k úpravě teploty vzduchu v interiéru. Hlavními funkcemi klimatizace je snížení teploty pomocí chlazení, zvýšení teploty pomocí topení klimatizace a odvlhčování vzduchu. To jsou také hlavní rozdíly oproti ventilaci, která má za úkol vyměnit vzduch za čerstvý za pomoci větrání. Moderní klimatizace umí více, než pouze chladit a topit. Klimatizace s čištěním vzduchu dokáží vzduch vyčistit od pylů, alergenů či choroboplodných zárodků díky vestavěným filtrům.

Klimatizační jednotka pracuje na stejném principu jako chladící zařízení, na principu výměny a přesunu energií. To znamená, že pokud v místnosti chladíme, odčerpáváme z ní teplo. Dopravu a cirkulaci chladiva (teplonosné látky) zajišťuje vysoce účinný motorkompresor (rotační, scroll), který dodává potřebné tlaky nutné k funkci chladícího okruhu.

Rekuperace

Princip rekuperace tepla se v oblasti vytápění a větrání domů stále více prosazuje. Jednoduše jde o účinné využití tepla z odpadního vzduchu, které přináší řadu výhod jak pro domácnosti, tak životní prostředí. Hledání alternativních cest na optimalizaci energií je mezi domácnostmi čím dál více důležité. Právě rekuperace přináší zajímavý způsob, jak využívat energii s maximální účinností. Rekuperace tepla představuje systém, který zajišťuje obnovu a využití tepla z odváděného vzduchu, například z koupelen, kuchyní či dalších prostor s vyšší vlhkostí. Čerstvý vzduch se zde ohřívá pomocí tepla z odpadního vzduchu, a to ještě před jeho prouděním do místnosti. Díky tomu dochází k úspoře energie, která je potřeba k vytápění. Výhodou je, že zároveň minimalizuje tepelnou ztrátu. Základním stavebním kamenem tohoto systému je tzv. rekuperační jednotka. Ta bývá umístěna na vhodném místě v domě a je propojena s ventilačním systémem. Vzduch, který vychází z domu, opět přichází vedlejším proudem do rekuperační jednotky, kde se jeho teplo mísí do čerstvého přiváděného vzduchu. Díky výměně tepla dochází k ohřívání vzduchu, což v zimním období přináší úsporu energie na vytápění. V létě lze provést opačný proces a rekuperace tepla zajišťuje ochlazení vzduchu před jeho prouděním do domu. Z rekuperace dostanete účinnost mezi 30 a 90 %. Obecně lze říci, že rekuperace tepla dává největší smysl v nízkoenergetických a pasivních domech.